Kutakuinki vuos o tullu täyte siit, ku pohjose poika muutti Turkkusee. En mää alkus mittä tääl mistää ymmärtänt mitä porukka toisilles höpötti. Ihan ummikkon mää meni vaa. Aikas ku uures ilmapiiris tuulia haisteli, nii vähitelle alkos jottai ymmärtääki paikalliste alkuasukkaitte jorinoist ja rupes tänne sit ittekki hiljaksii sopeutuu. Kuvist kyl näkkee muutokse, kuij täs o Turun viikingiks muuttunu. Kiitos siit kuuluu enite omal Vilkkimäen Helgal ja Turkkusen viikinkikylän mukaval henkilökunnal.
Tämänkertase ruakaniksin suuremoisena innoittajan toimis Tamperen viikinkikylän pääkeittäjä Hullu-Jussi, joka taannoin tarinois hullunkiilto silmis kasvisruakie ihanuudest. Tää mun viikinkisyränt kovast kirpas ja iha muinaste viikinkie kunniaks pääti sorvat herkun jos ei isommin kasvikunnan tuatteet kukkoloi. Tää olkos moternii ja nykyaikaist viikinkie sodankäyntii eri heimojen välil, elikkäs suara vastalause kasvisguru-Jussil. Pääraaka-aineiks valittin erehtymättömäst lihaa, silavaa ja lempilapseni ruuanvalmistukses jo melkose kuuluisaks tulleen, elikkäs yhren tähren Jaloviinaksen. Aikan ku fundeerasi, et pitääk nää kaik syyä ja juua iha semmottis paljaaltaan raakan, ni sit mää keksin, et eihä näist saa oikest muut ku kunnon makkaran puserrettuu. Jussin mieliks ujutin makkarareseptiin kuiteski siänii, ettei Tampereen kaliffi vallan miältää pahottais..
Elikkäs homman nimi o tänää Mustaparran parahulttainen Jaloviina-Lammasmakkara. Ensalkus meinasin survoo lihan jauheeks vanhal kunnon old skool Aleksanderwerk-merkkisel lihamyllyl, mut eihän siit mittä tullu ku veivis ol välyst ja teräkää ei pyäriny. Vehje sai kumminki säilyttää kosmise koriste-esineen roolis keittiön helmenä. Mää suuntasi purjeet Motonettii kohden ja löysin siält uutta ja moternia teknologiaa, pian pöydän kulmalla koreili sähkömylly kaikkine tilpehööreinee, kuten makkarasuppiloinee, ym. Eipähän tartte alkaa makkaramassaa prässäämää häräsarvest lävitte sualee niinkus muinaissiin aikoihi tapana ol. Muuteha tää homma vaatinee pikkase viiteliäisyyt, mut lopputulos kyl hakkas mennen tullen kaupa kaik jauhol kyllästetyt rillimakkarat.
Raaka-aineet:
1 kg lampaan niskaa
0,3 kg silavaa
1 sipuli
0,2 kg kanttarelleja
4 valkosipulin kynttä
1 oksa rosmariinia
Mustapippuria 1 rkl
Suolaa 3 rkl
Tulsi yrttijauhetta 1 tl
Lampaan tai sian suolta 5 m
Jaloviinaa 1 dl (tai maun mukaan)
Keitinliemeen suolaa, rosmariinin oksia ja valkosipulia muutama kynsi
Kaik edel mainitut raaka-ainekset saa hyvin varustetuist ruokamarketeist ja sualen tilaamal vaiks paikalliselt lihamestarilt. Tulsijauhe saattas ol joilleki pikkase tuntemattomampi aines, mut senki löytää sit varmast ainaski penkomal luontaistuotekaupast. Tulsi eli pyhäbasilika o Intian arvostetuin kasvi ja se sopii hyvi hermojen vahvistamise, suorituskykyy lisäämää sekä vastustuskyvynki kohottamise, eli erinomaine raavaan viikinkiuroon ruokavalios (Helgan ujuttamana)… Haittailmiöitkää ei ilmene kuten lappalaiste poronsarvijauheest, joka liikaa nautittun jäykistää vaa niskan…
Makkaran tekemises o hyvä muistaa muutama niksi. Ensinnäki raaka-aineitten pitäs ol kylmii. Rasvaa pitää ol massas vähintäs 25 prosenttii ettei makkarast tul kuiva käntty. Lisäksi o hyvä laittaa jotaki jatkeainet ettei massa sit tököty liian paksuks ja jäykäks. Luonnonsuali ois hyvä kastella sisält sillee, et laskee kylmää vettä hanast sualen läpi, siten suali liukastuu ja massaki liikkuu paremmi sualen sisäl.
Tämänkertase ruakaniksin suuremoisena innoittajan toimis Tamperen viikinkikylän pääkeittäjä Hullu-Jussi, joka taannoin tarinois hullunkiilto silmis kasvisruakie ihanuudest. Tää mun viikinkisyränt kovast kirpas ja iha muinaste viikinkie kunniaks pääti sorvat herkun jos ei isommin kasvikunnan tuatteet kukkoloi. Tää olkos moternii ja nykyaikaist viikinkie sodankäyntii eri heimojen välil, elikkäs suara vastalause kasvisguru-Jussil. Pääraaka-aineiks valittin erehtymättömäst lihaa, silavaa ja lempilapseni ruuanvalmistukses jo melkose kuuluisaks tulleen, elikkäs yhren tähren Jaloviinaksen. Aikan ku fundeerasi, et pitääk nää kaik syyä ja juua iha semmottis paljaaltaan raakan, ni sit mää keksin, et eihä näist saa oikest muut ku kunnon makkaran puserrettuu. Jussin mieliks ujutin makkarareseptiin kuiteski siänii, ettei Tampereen kaliffi vallan miältää pahottais..
Elikkäs homman nimi o tänää Mustaparran parahulttainen Jaloviina-Lammasmakkara. Ensalkus meinasin survoo lihan jauheeks vanhal kunnon old skool Aleksanderwerk-merkkisel lihamyllyl, mut eihän siit mittä tullu ku veivis ol välyst ja teräkää ei pyäriny. Vehje sai kumminki säilyttää kosmise koriste-esineen roolis keittiön helmenä. Mää suuntasi purjeet Motonettii kohden ja löysin siält uutta ja moternia teknologiaa, pian pöydän kulmalla koreili sähkömylly kaikkine tilpehööreinee, kuten makkarasuppiloinee, ym. Eipähän tartte alkaa makkaramassaa prässäämää häräsarvest lävitte sualee niinkus muinaissiin aikoihi tapana ol. Muuteha tää homma vaatinee pikkase viiteliäisyyt, mut lopputulos kyl hakkas mennen tullen kaupa kaik jauhol kyllästetyt rillimakkarat.
Raaka-aineet:
1 kg lampaan niskaa
0,3 kg silavaa
1 sipuli
0,2 kg kanttarelleja
4 valkosipulin kynttä
1 oksa rosmariinia
Mustapippuria 1 rkl
Suolaa 3 rkl
Tulsi yrttijauhetta 1 tl
Lampaan tai sian suolta 5 m
Jaloviinaa 1 dl (tai maun mukaan)
Keitinliemeen suolaa, rosmariinin oksia ja valkosipulia muutama kynsi
Kaik edel mainitut raaka-ainekset saa hyvin varustetuist ruokamarketeist ja sualen tilaamal vaiks paikalliselt lihamestarilt. Tulsijauhe saattas ol joilleki pikkase tuntemattomampi aines, mut senki löytää sit varmast ainaski penkomal luontaistuotekaupast. Tulsi eli pyhäbasilika o Intian arvostetuin kasvi ja se sopii hyvi hermojen vahvistamise, suorituskykyy lisäämää sekä vastustuskyvynki kohottamise, eli erinomaine raavaan viikinkiuroon ruokavalios (Helgan ujuttamana)… Haittailmiöitkää ei ilmene kuten lappalaiste poronsarvijauheest, joka liikaa nautittun jäykistää vaa niskan…
Makkaran tekemises o hyvä muistaa muutama niksi. Ensinnäki raaka-aineitten pitäs ol kylmii. Rasvaa pitää ol massas vähintäs 25 prosenttii ettei makkarast tul kuiva käntty. Lisäksi o hyvä laittaa jotaki jatkeainet ettei massa sit tököty liian paksuks ja jäykäks. Luonnonsuali ois hyvä kastella sisält sillee, et laskee kylmää vettä hanast sualen läpi, siten suali liukastuu ja massaki liikkuu paremmi sualen sisäl.
Itte kyrsän tekemises ei ol mittää ydinfysiikkaan viittaavii piirtei. Vaa kärsivällisyyt kaivataa, mut sitähä sai siit Tulsijauheest. Eli jauhetaa lihat, fläski sekä freesatut ja jäähytetyt siänet ja sipulit lihamyllyl kertaalles ja sit lisätä mausteet sekä jaloviina lihamassaan. Täs vaihees voi massast ottaa piäne koepalluran, paistel sen pannul ja tarkistel maun. Itte lisäsi viäl piäne loraukse jaloviinaa täs vaihees. Sit törkätää massa vähäks ajaks viäl kylmään tekeytymää.
Sit alkoki se kärsivällisyyt vaativa osuus eli sualeen pursottamine. Tulsijauheen vaikutus ol vissiinki lakant ja tarvis usuttaa Helga jelppaamaa. Yhteistuumin massa ujutettii suppilost suoleen ja näi muatoutus ensmäne Vilkkimäen Jaloviinamakkara. Kyrsäst voi muatoilla joko ison kiekuran taik kypsentämise kannalt helpommi käsiteltevii pikkusempii makkaroit.
Kypsentämine kannattaa tehä kahes vaihees. Ens makkarat paree keitellä isos kattilas semmoses 80 asteises runsaas vedes hiljaksiin, kunnes ne nousee pintaa. Sit sillane nopia kuivaamine ja loppukypsennys uunis tai vaiks pannul miedol lämmöllä kunnes pinta on kauniist ruskettunt. Monet tekevä virheen yrittäes kypsentä makkarat suaraa uunis jolloin sualet tuppaa räjähtämää. Esikeittämine poistaaki sit tämä ongelma.
Tämän jälkke, eikun syämää ja ittehä en tarvinnu kyytipojaks mittä muuta ku pullon lager olusta ja taas oli Vilkkimäen viikingil hyvä miäli sekä suarituskyky huipussans.
Mukavii pimenevi iltoi kaikil ja rohkiast kokkeilee makkarantekoo kotikonstein.
Toivoopi,
Ulf Mustaparta, Viikinkiravintola Harald, Turku
Pidätämme oikeudet muutoksiin.
http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/
http://www.ravintolaharald.fi/
Voita pikkujoulujuhlat kymmenelle juhlijalle Viikinkiravintola Haraldissa
Jaa linkki seinälläsi ja vastaa kyselyyn ja olet mukana arvonnassa. Palkintona on 10 hengen pikkujoulupidot, haluamassasi Viikinkiravintola Haraldissa.
https://docs.google.com/forms/d/13lw-b_jocIqtTxJ4jaVFj8KtuiTPpJjPtHN7zTXfbxc/viewform