Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

perjantai 1. helmikuuta 2013

Pirkanmaan kyläretki

Pirkanmaan kyläretkeä pääsee herkuttelemaan Tampereen Haraldissa helmi-kesäkuun 2013 ajan.
Pirkanmaan kyläretki 39,60€ (koko menu)


Rieväkylän musta aarre
Perinteistä mustaamakkaraa lisänään tervattua puolukkaa, aitoa Tampereen rievää Wileniuksen puodista ja annosta keventämässä salaattia.
Tampere tunnetaan mustastamakkarasta ja jo viikingeillä se oli juhlaruokaa. Cordoban kalifikunnassa asunut Orm ihmetteli, että oli niin monta vuotta jaksanut elää sianlihattomassa maassa. Kun verimakkara tuli kohdalle, häneltä tirahtivat kyyneleet silmistä. . Venhäleipää oli viikingeillä vain rikkaimmissa taloissa.Wileniuksen aito Rievä leivotaan 112 vuotista reseptiä kunnioittaen


Rosvo-Raipen lammasta
Tampereella haudutettua karitsan potkaa, valkosipuli-yrttiöljyllä terästettyä kilpiperunaa, muhennettua lanttua, mustaherukkakastia ja sipulihilloketta.
Ennen ryöstöretkeä rosvojoukot laittoivat maakuoppaan lampaan hautumaan hiilloksen päälle ja peittivät kuopan.  Kun ryöstelyn jälkeen koitti pakomatkan aika, oli lammas ehtinyt hautumaan mureaksi, eikä kulunut enää aikaa ruoan valmistukseen.


Omenavarkaan pölkky
Lämmintä omena-kaurapaistosta, viileää vaniljajäätelöä ja lempeää kanelikiisseliä.
Omena oli viikinkien karkkia ja sitä valmistettiin monin eri tavoin ja maustettiin eksoottisilla, itämailta saaduilla mausteille, kuten kanelilla. Omenavarkaus on myös Tampereella hyvin suosittua nuorten keskuudessa ja taitavimmat loihtivat saaliistaan itse herkkuja. Haraldin kokki tosin ei ole näitä omenoita varastanut…kai.


Annoksia voi tilata myös erikseen

 Häpeällinen retki Hämeeseen
Viikingit tulivat vuonna 1050 sitten Kokemäenjokea pitkin Nokialle pahoin aikein.
Heidän laivastossaan oli liki 200 alusta ja niissä melkein 2000 miestä. Hyökkäys oli organisoitu paremmin kuin yksikään Suomeen aikaisemmin tehty viikinkiretki, sillä sen perimmäinen tarkoitus oli alistaa hämäläiset ruotsalaisten valtaan ja ryhtyä perimään heiltä jokavuotista veroa.
Mutta Hämeen pikkukylät eivät taipuneetkaan uhan edessä. Niiden miehet kykenivät vastustamaan puolta maailmaa kauhussa pitäneitä viikinkejä niin, että väijytyksistä hengissä selvinneet joutuivat pakenemaan Suomenlahdelle.
Retken varapäällikkö Egil kaatui Pälkäneen Kyllönkoskella, ja Hiidenjoella haavoittunut sotajoukon ylipäällikkö Freygeir kuoli Saarenmaalla. Suuri osa laivoista ja ryöstösaaliistakin tuhoutui.
Se oli viimeinen viikinkiretki. Tappion seurauksena ensimmäinen ristiretki lykkääntyi sadan vuoden päähän, ja Ruotsin valta vakiintui vasta kaksisataa vuotta myöhemmin. Mikäli retki olisi onnistunut, jaarli Freygeir olisi vaikuttanut Suomen historiaan kenties enemmän kuin Birger-jaarli.Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Härkätien retki Lahden ViikinkikylässäTule väkesi kanssa herkuttelemaan uutta Lahden Haraldin menua Lahden Viikinkiravintola Harald jatkaa matkaa Hämeen Härkätiellä. 

Hämeen Härkätie - retki on kolmen ruokalajin menukokonaisuus, joka on saanut vaikutteita Hämeen ruokakulttuurista sekä alueen viikinkihistoriasta. Menussa paikallisuus näkyy muun muassa raaka-aineiden valinnoissa ja osa raaka-aineista onkin Hämeen pientuottajilta. Haraldin väki suosittelee matkaamaan Lahden kylään herkuille. Tule siis ystäväsi kanssa tai ota mukaasi vaikka koko venekunta, niin loihdimme teille maittavat eväät.
Hämeen Härkätie - retkeä pääsee herkuttelemaan Lahden Haraldissa tammi-toukokuun 2013 ajan.

Viikinkiravintola Harald Lahti
Vesijärvenkatu 24, 15140 Lahti
p. 044-7668400
lahti@ravintolaharald.fi HÄMEEN HÄRKÄTIE - RETKI

RAPUJA HJALMARIN PERUNA-KAURARIEVÄLTÄ VL
Uunin lämpöistä hämäläistä peruna-kaurarievää kera raputartarin, jokirapujen ja vihersalaatin. KUNINGAS ROSTIOFIN HANHEA VL
Hauhalan tilalta pitkään haudutettua hanhen koipea vierellään tomaattista perunakakkua, mustaherukkakastia, pellosta poimittuja kasvimaan antimia sekä marja - aroniahilloketta. Herkun kruunaa hanhen rasva, jonka kaapimiseen varrasleipää. HALVARD HUNAJASUUN TALKKUNA - TOSCAKAKKUA VL
Makeaksi talkkuna - toscapiirakkaa kera mesiangervo-ohramoussen ja karviaishillon. Annoksia voi tilata myös erikseen ja pääruoan saa halutessaan gluteenittomana.

Faravidin sotaretki

Faravid oli vanhan Kainuunmaan kuningas yli 800 vuotta sitten. Tuolloin kainulaisten piinana olivat karjalaiset, jotka kävivät hävittämässä heidän maataan. Norjassa oli samaan aikaan kuninkaana Torolf. Hänen johdollaan noin sata miestä käsittävä norjalaisjoukko kävi talvisin Finnmarkissa verottamassa ja käymässä kauppaa lappalaisten kanssa. Faravid päätti pyytää norjalaisilta apua karjalaisia vastaan. Hän ehdotti Torolfille, että he tekevät yhdessä sotaretken Karjalaan. Palkkioksi Torolf saisi yhtä suuren sotasaaliin kuin hänkin, ja miehet saisivat kolme kertaa enemmän kuin kainulaissotilaat, joita oli kolme sataa.
Tarjous miellytti Torolfia ja hänen miehiään. He varustautuivat matkalle ja lähtivät niille tuntureille, joilla he tiesivät karjalaisten olevan. Kun karjalaiset näkivät vihollisen tulevan, he ryhtyivät taistelemaan voiton toivossa.
Kun taistelu alkoi, niin varsinkin norjalaiset — joilla oli vahvemmat kilvet kuin kainulaisilla — hyökkäsivät ankarasti. Monet karjalaiset kaatuivat, ja osa heistä pakeni. Faravid ja Torolf saivat suuren saaliin. Sitten he erosivat kaikessa ystävyydessä ja palasivat kotiinsa joukkojensa kanssa.
Seuraavana talvena he tekivät yhdessä uuden sotaretken, joka ulottui etelämmäksi Karjalaan, jossa tiheän asutuksen takia oli paljon otettavaa. (Kyösti Julku: Kvenland-Kainuunmaa. 1986. Tapahtumat on mainittu norjalaisen Egilin saagassa 1300-luvulla. Ne ajoittuvat todennäköisesti 1100—1200-luvulle. Faravid on ensimmäinen nimeltä tunnettu pohjoissuomalainen.)

Suomen muinaisilla kuninkailla viitataan mielikuvaan kuninkaista, joita suomalaisilla on ajateltu olleen ennen Ruotsin vallan aikaa tai sen rinnalla. Ennen 1150. Viikinkiaika päättynyt 1100. Jonkinlainen tieto yhdestä Suomessa asuneesta ”kuninkaasta” saattaa löytyä Egillin, Kalju-Grímrin pojan, saagasta, joka kirjoitettiin Islannissa noin vuosina 1230–1240. Saagassa kerrotaan kveenien käyneen kuninkaansa Faravidin johdolla sotaa karjalaisia vastaan. Saagan mukaan Faravid, jolla oli komennossaan 300 miehen sotajoukko, liittoutui norjalaisen Thorolf-päällikön kanssa. Liittolaiset tekivät sotaretken Karjalaan ja saivat suuren voiton.

 Saagassa mainittujen kveenien alkuperästä on esitetty monia erilaisia oletuksia: olivatko he Etelä-Pohjanmaan asukkaita, Ylä-Satakunnasta ja Hämeestä tai vaihtoehtoisesti Varsinais-Suomesta ja Ala-Satakunnasta saapuvia eränkävijöitä vai Peräpohjolan jokilaaksojen eteläsuomalaisia uudisasukkaita?
 


tiistai 29. tammikuuta 2013

Turun Viikinkiravintola Haraldissa hemmotellaan asiakkaita Kuninkaantien menulla 15.1. alkaen! Menu on saanut vaikutteita Varsinais-Suomen maakuntaruuista ja maukkaasta historiasta. Kolmen ruokalajin ja kolmen suositusjuoman menua tarjoillaan aina toukokuulle saakka.

Alkuhyväksi silakasta ja jokiravuista kalalautanen, jonka viereen sopii omenainen luomusiideri.
Päähyviä valmistettiin härän poskilihoista hauduttamalla. Viereen viipale perunaista pannukakkua ja omenamehussa hautuneita punajuuria. Mureiden lihojen viereen suosittaa Helga etelänmaiden punaista juomaa Espanjasta.
Makeaksi palaksi laitettiin vielä kakkua rannikon tyrnimarjoista ja makeista mansikoista. Viereen sopii juomaksi lämmittävää lakkalikööri.
                                   
                                                             
Kuninkaantien retki 36,40 €

Silakkaterriiniä ja rosollia kerallaan jokiravun pyrstöjä, sekä viipale saariston leipää metsäsienimoussella aateloituna. L
********************
Pitkään haudutettua härän poskea, vierellään omenapunajuuria sekä perunaista pannukakkua. Lisänä yrttivaahtoa ja juureslastuja. VL
********************
Juustoinen kakku tyrnistä, vierellään tyrnisorbet ja mansikka-viherpippurihillo.

Purjehdi sinäkin Turun viikinkikylään maistamaan Kuninkaantien menua. Turun reippaat patavahdit ovat menun laittaneet tarjolle nykyihmisten ihmeteltäväksi, varsinaiseksi makumatkaksi, Helgan kurkunkostukkeita unohtamatta.
Varaahan pian pöytäsi, menun myynti alkaa 15.1.2013
Terveisin, Thora, Orm ja patavahti Kaarle


Pidätämme oikeudet muutoksiin.
http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/
http://www.ravintolaharald.fi/