Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

torstai 3. toukokuuta 2012

Sandels Karhunkaatajan reseptejä Sawosta



Hyvvee päevee nuamakirjalaeset! Voesin kaet tässä het kättelyssä esitellä hieman ihteeni, elikkäs minnuu on haakuttu Sandels Karhunkuatajaks a.k.a. Santeri Natunen. Kuutisen vuotta oon asustellu tiällä Sawon syvämmessä, ihanassa kalakukkokaapunnissa, elikkäs Kuopijossa. Sitä ennen oon majjaillu Etelä-Sawon korpikylässä. Viikinkikyllään astelin sissään parisen vuotta sitten ja vuuvven verran oon nyt ollunna ylimpänä keittäjänä. Apunani minulla on taetava, ahkera ja nuorekas muonitusjoukkijo ja lupsakkaalla meiningillä keittelemme asijakkaille mitä maittavimmat keitokset. Vaappaa-aekana tulloo käytyvä repimässä rautoo ja lenkkeilemässä. Syksyisin tykkeen käyvvä koiran kanssa metällä..on ehken parasta vastapaenoo työnteolle, kun utusena syysuamuna istuskelloo kannon nokassa juoden kuksasta kahvija. Siinä kahtelloo auringonnousuva ja metässä juoksevoo koiroo, ee paljoo oo ressiä mistään! Mie nyt tässä teille tarjoon tämmösen herkkureseptin, joka kääpi niin arkeen kuin vähän hienompaakin tillaisuuteen. Restentin linnan juhla tasolle tämä ei ihan yllä, mut eipähän tuon tarkotus ookkaan.

 Reseptin yritin kirjottoo niin sanotulla kirjakielellä, jotta muutkin sais näistä minun höpätyksistä jottain selevee. Kokkeilkeehan ihmeessä ja naattikee! 

Porsaan kassleria noin 1 kg porsaan kassleria (porsaan niskaa) rypsiöljyä tai voita 2-3 rkl dijonsinappia 1 sipuli 3 valkosipulin kynttä tuoretta timjamia ja rosmariinia merisuolaa oliiviöljyä Nosta liha huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi. Sekoita kuorittu ja hienonnettu valkosipuli ja sipuli, hienonnettu timjami ja rosmariini, dijonsinappi ja loraus oliiviöljyä keskenään ja hiero lihan pintaan. Laita rypsiöljyä tai voita pannuun ja ota joka puolelle lihaa hyvä väri kuumalla pannulla. Nosta liha uunipataan unohtamatta paistolientä, lisää hieman vettä padan pohjalle.
 Paista lihaa 130-asteessa 2-3 tuntia, muista valella paistia muutamaan otteeseen paistoliemellä kypsennyksen aikana. Liha on valmista, kun se irtoaa haarukalla repimällä. Anna paistin jäähtyä ennen 10-15 min esillelaittoa. 


Savustettuja lohkoperunoita 4 isoa perunaa (Rosamunda tai vastaava lajike) Aloita uuniperunoiden valmistaminen pesemällä perunat huolella. Laita perunat uunivuokaan ja paista 225 asteessa ensin 30 min. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja paista, kunnes perunat ovat kypsiä, perunan koosta riippuen 30 - 60 min. Jäähdytä perunat. Leikkaa perunat neljään osaan, jolloin saat isoja ”veneen” mallisia lohkoperunoita. 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuria ¼ dl rypsiöljyä 
Mausta lohkot ja pyörittele öljyssä. Perunat voi savustaa joko savustuspöntössä, jos sellainen kotoa löytyy tai sitten valmistaa ne uunissa tai grillissä savustuspussissa. 

Lämminsavustuksessa savustuspöntön pohjalle laitetaan muutama kourallinen leppähaketta ja pari palaa sokeria. Sokeri antaa savustettavalle tuotteelle väriä. Pönttö suljetaan kannella ja laitetaan hiillokselle, kaasuliedelle tai grilliin kuumenemaan. Kun savua alkaa muodostua, asetetaan ritilän päällä olevat perunat pönttöön, kansi suljetaan ja perunat savustetaan. Savustusta käytetään vain tuotteen maustamiseen ja silloin savustusaika on vain muutamia minuutteja. 

Perunat voi valmistaa myös tavallisista keitetyistä perunoista. Keittämisen jälkeen perunat tulee jäähdyttää ja pilkkoa ne lohkoiksi. Tämä jälkeen maustaa edellä mainitulla tavalla ja siirtää perunat savustuspussiin. Kypsennys joko grillissä tai uunissa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

 Konjakki-kermakastike 1 rkl fariinisokeria 4 dl kuohukermaa tai ruokakermaa ½ dl konjakkia 2 rkl viherpippureita murskattuna 1–2 tl karkeaa dijon sinappia (suolaa) Lisää kaikki aineet kattilaan ja anna kastikkeen kiehua kokoon. Tarkista maku. Jos ei satu konjakkia kaapista löytymään, voi muokata ohjeesta pippuri-kermakastikkeen lisäämällä hieman enemmän pippuria ja useampaa pippurilajiketta mieltymyksen mukaan. 

Uunissa paahdettua punajuurta, omenaa ja sipulia 4 keskikokoista punajuurta 4 omenaa 2 sipulia oliiviöljyä suolaa mustapippuria valkoviinietikkaa 1-2 rkl fariinisokeria Kuori ja pilko punajuuret ja sipulit lohkoiksi. Poista omenoista siemenkodat. Pilko omenat myös lohkoiksi. Laita punajuuret ja sipulit uunivuokaan, ripottele päälle fariinisokeri jauha myllystä suolaa ja mustapippuria ja kaada päälle hieman oliiviöljyä ja viinietikkaa. Laita uuniin 175-asteeseen n. 20 minuutiksi. Ota vuoka uunista ja lisää joukkoon omenalohkot. Sekoita. Anna olla paistoksen uunissa vielä toiset 20 minuuttia. Pidätämme oikeudet muutoksiin 

Suomen pohjoisimmasta Viikinkikylästä Oulusta terveppä terve !




Kevät alakaa olla jo aika pitkällä, mutta ainaki täällä pohjosemmassa voijjaan vielä nauttia keleistä ,joihin kuuma juoma aina passaa vallan mainiosti.

Mutta aina pittää muistaa , kuten muinaisten viikinkien käytöksen kultaisissa oppeissa neuvvotaan,niin
”ei ole olut aina onneksi
kuten usein kerrotaan.
Jos liikaa juo, on viisautta vailla, tieto tipotiessään. ”


Thor Turhamielen Tulitee
siihen tullee
4cl Fireball-viskilikkööriä
rippaus hunajaa
1cl Lemon Sour
ja sitten Earl Grey –teetä

eipä muuta ku sekotettaan ja juuaan sitten mahollisimman kuumana
Tämä juoma soppii muuten vallan mainiosti otettavaksi termospulloon vaikkapa hiihtolenkille jonkun mukavan pikkupurtavan kera .
Ja kohtuuella ku juo ,niin viisauski säilyypi!

Iloisin viikinkiterveisin Oulusta
Freyja Hemaiseva

Pidätämme oikeudet muutoksiin

http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/
 — paikassaViikinkiravintola Harald.

Ulf Mustaparran parahulttainen kaakku



Se on morjens täältä Oulun viikinkikylästä. Mie oon Ulf Mustaparta, ravintola Haraldin pohjoisin muonituspiällikkö. Koska olen pohjoisin viikinkikeittäjä, näen tähdetkin paremmin kuin etelän sopanhämmentäjät ja tähdistä lukeminen oli viikingeille tärkeä taito. Nimeni Ulf olen saanut perinnöksi islannin viikingeiltä ja se tarkoittaa sutta (ulfr) ja Mustaparta tulee kaukaiselta Karibian esi-isältäni kapteeni Mustaparralta. Piraattien hurjaluonteinen veri siis virtaa suonissani ja ulkonäkökin on samaa kalibeeria. Siitä ei ole ollut haittaa reissatessani ryöstöretkillä ympäri maailmaa keräämässä keittotaitoa, mitä nyt sitten hyödynnän viikinkikylän patojen ääressä. Susi nimessä kertoo miehestä, joka jolkottelee omia polkujaan, kuin yksinäinen susi konsanaan vai kertooko se kenties valuvirheestä ”susi jo syntyessään”, tiedä häntä…
Vapaa-aikana vain nimi vaihtuu ja minut tunnetaan Mikkosen Pasina. Luonne ja tavat pysyy ”viikinkinä”, joskin tasapainottavana tekijänä ja jalat maassa piettää pari pikkuviikinkiä. Hurjuus ilmenee sitten kaikenlaisessa sähläämisessä liikunnan, moottorikelkkailun ja raskaammanpuoleisen musiikin parissa.
Kuten aikaisemmin jo mainitsin tähdistä lukemisen taidostani, niin avaan teille ystäväiseni nyt hieman tätä taitoa pienellä reseptillä. Alkuperäinen ajatus tällä reseptillä oli huijata Valkyyriat omaan ansaansa eli viettelykseen, mutta maistuu tämä partasuu viikinkisoturillekin kun lorauttaa vähän ekstra jalojuomaa ohjeeseen.

Jalmarin parempi suklaa-valkosuklaa kaakku (Oodi pohjantähdelle)

pohja:
250 g tumma suklaata
175 g voita
4 dl sokeria
4 munaa
1,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
100 g jauhettua mantelia

Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon. Lisää taikinaan jauhot ja sula, hieman jäähtynyt suklaa ja sekoita tasaiseksi.
Kaada massa irtopohjavuokaan ja paista 175C n.40-50 min. Loppukypsennyksen aikana laita folio vuuan päälle, ettei pinta kuivu liikaa.
Kaakun pitaisi olla valmiina keskeltä hieman tahmea. Jäähdytä pohja. Jäähtyneenä halkaisemme kaakun kahteen osaan.

täyte:
3 dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
130 g valkosuklaata
2 liivatetta
Jaloviinaa 2 cl


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sulatettu valkosuklaa. Mausta täyte jaloviinalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jaloviinaa. Ota huikka jaloviinasta ja maista vielä kerran massaa onko siinä sama hieno aromi, mikä äsken hiveli makunystyröitä. Purista liivatteesta ylimääräinen neste pois ja sulata se tilkkaan jaloviinaa. Lisää sulatettu liivate massaan, sekoita hyvin ja täytä halkaistu kaakku massalla. Jos kaakun täytettä jää niin on aika ottaa väliherkuttelu ja lusikoida loput parempiin suihin. Aseta kansi päälle ja homma on kuorrutusta vaille valmis.
Kuorrute:
100 g voita
150 g tummaa suklaata
2 cl jaloviinaa
Sulata voi ja suklaa varovasti kattilassa välillä vatkaten ja lissää jaloviina. Anna seoksen jäähtyä, muttei jähmettyä ja kaada se kaakun päälle ja reunoille. Anna kaakun maustua viileässä yön yli ja seuraavana päivänä naatiskele kuuman Jalokahvin kanssa. (sikälimikäli kaakunteon yhteydessä pulloon vielä jäi jotaki).
Tämmöistä se on meijän pohjoisen viikinkien elämä, revontulien ja tähtitaivaan katselun ohella. Tulehan sieki tokkiisa käymään Oulun kylässä ja antaudu naatiskelemaan ilman turhia kiireitä,
rakkauvella Uffe


Jos oikiasti haluaa raavas soturi hurmata valkyyriansa tai jopa itsensä rakkauden jumalatar Freyjan, niin maustamiseen voi käyttää esimerkiksi jotakin karkkilikööriä kuten Bailays. Tällöinhän jalompi juoma jää kokonaisuudessaan itselle ja saapi tehä leipurikin olonsa oikein mukavaksi….

Pidätämme oikeudet muutoksiin.
http://www.ravintolaharald.fi/
http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/