Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

perjantai 26. huhtikuuta 2013

SIBBE METSÄNKÄVIJÄN KEVÄINEN RESEPTIVINKKI


 
Se on moro täältä Jyväskylän Viikinkikylästä! Kauan odotettu kevät alkaa vihdoinkin saapumaan myös tänne Keski-Suomeen. Niinpä ajattelin tarjota teille tällä erää keväistä herkkua; parsaa hollandaisekastikkeella ja kun kyytipojaksi riipaisee vielä merilohta, niin maittava annos on valmis niin arkeen kuin juhlaankin. Tuore parsa on kevään ja alkukesän herkkuja. Tuore tankoparsa on useimmiten vihreää tai valkoista. Sitä löytyy myös violettina ja vihreän violettina. Vihreä parsa on kasvanut maan pinnalla ja valkoinen mullan alla peitettynä. Parsan maku on aika mieto kun taasen vihreä parsa on hieman valkoista voimakkaamman makuista. Parsa on yksi ravinnepitoisimmasta kasviksista ja se on erittäin hyvä foolihapon lähde. Tarvitset nipun parsaa.
Makumieltymysten mukaan, joko valkoista tai vihreää. Aloita parsan käsittely pesemällä ne hyvin. Kotimaista parsaa ei yleensä tarvitse kuoria, mutta ulkomaalaisissa parsoissa kuori on paksu ja se siksi kannattaa kuoria. Kotimaista parsaa alkaa yleisesti saamaan toukokuun puolenvälin jälkeen ja se onkin ensimmäisiä kasveja, jota nostetaan maasta. Kuori vihreä parsa tarvittaessa, jos se on paksukuorista ja varsi on tyvestä puumaista. Valkoinen parsa kuoritaan nupun alta latvasta tyven suuntaan parsan kuorintaan tarkoitetulla veitsellä, mutta vallan mainiosti tähän käy myös ihan tavallinen kuorimaveitsi.
Poista parsan puumainen tyviosa joko puukolla tai ihan sormin napsauttamalla. Kun parsat ovat esivalmisteltu tähän malliin voimmekin hypätä sen toisen herkun pariin;
Hollandaisekastike! Siihen tarvitsemme seuraavia aineksia!
Reseptistä saadaan 2 henkilölle annokset.

N. 300 g Merilohta
200 g voita

Makuliemi
2 kpl Salottisipulia
8 kpl Valkopippuria kokonainen
1 Persiljan oksa pieni
2 dl Kuivaa valkoviiniä
1 dl Vettä
2 tl Valkoviinietikkaa
2 tl Sitruunanmehua
3 kpl Kananmunan keltuaista
1 tl Suolaa
 
Aloitellaan sulattamalla voi ja annetaan sen hetki jäähtyä, jolloin hera ehtii painua pohjaan ja voisula kirkastuu ja näin saamme kirkastettua voita. Kuori ja silppua sipuli. Laita sipulisilppu, valkopippurit, persiljan oksa ja nesteet kattilaan. Keitä lientä miedolla lämmöllä, niin että se vähän hymyilee kokoajan kunnes lientä on jäljellä noin 1 dl verran. Näin saadaan maut tiivistettyä. Siivilöi liemi ja mausta valkoviinietikalla ja sitruunamehulla. Sekoita keltuaiset ja liemi. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä joko kattilassa tai vesihauteessa jatkuvasti vatkaten. Jos valitset kattilan kannattaa laittaa vispilä todenteolla vauhtiin, koska keltuainen kypsyy todella nopeasti ja vaarana on saada munakokkelia. Siksipä suosittelenkin vesihaudetta, joka on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Vatkaa kunnes seos on kuohkeaa ja kauniin keltaista. Hyvä keino testata massan kypsyys on pudottaa tilkka voita seokseen ja jos voitippa jää pinnalle, niin keltuainen on kypsynyt ja lopun voin lisätä massaan. Nosta kulho vesihauteesta ja lisää kirkastettu voi joukkoon ohuena nauhana jatkuvasti vatkaten. Kastike tarjotaan haaleana. Mausta suolalla. Mukaan voi lisätä myös tuoreita yrttejä.
 
Tähän väliin laitetaan parsan keitinvesi tulille, jossa on ripaus suolaa ja sokeria ( litralle keitinvettä 1-2 tl suolaa ja 1 tl sokeria) sekä nokare voita.
Vihreä parsa ja ohut valkoinen parsa kypsyvät n. 2-5 minuutissa. Vaalea, paksumpi parsa vaatii n. 8-12 minuutin kypsennyksen.
Näitä herkkuja voi tarjoilla ihan keskenäänkin, mutta minä kypsensin tähän vielä kylkeen merilohta.

Oikein maistuvia makuhetkiä!

Pidätämme oikeudet muutoksiin http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/
http://www.ravintolaharald.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti