Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

torstai 20. lokakuuta 2011

MAISSIKANAA VADSTENAN LUOSTARIN PUUTARHASTA

Abbedissa tarjosi maissikanankoipea suurelta lankulta kera viikinkien maustekastin, tykönsä pani kokoelman ryytimaan herkkuja, Waldorffin ruhtinaan punajuurisalaattia kera savumantelirouheen, maukkaaksi muhitettua paistosta pavuista ja linsseistä, viikinkien kilpiperunaa ja kastia Emmentalin laaksosta. Ei siis ole ihme, että viikingit niin mielellään luostarissa vierailivat.

Vadstenan luostari on Vadstenan kunnassa, Itä-Götanmaalla, Ruotsissa luostarialueella sijaitseva birgittalaisluostari. Punatiilistä rakennusta alettiin muurata Vätternin rantamaan jo 1290-luvulla.
Se oli ensin Bjälbon kuningassuvun kesäpalatsi. Kuningas Magnuksen ja kuningatar Blankan hovidaamiksi palkattu Birgitta onnistui kääntämään kuningasparin päät, ja nämä testamenttasivat palatsin luostarikäyttöön 1346. Luostarialueelle rakennettiin myös munkkiluostari, koska naiset eivät saaneet toimia pappeina. Drotsi Bo Jonsson Grip lahjoitti Vadstenan luostarilleKymijoen varrella sijaitsevan Kyminkartanon vuonna 1380.
Birgittalaisluostari vihittiin käyttöön vuonna 1384. Luostarialueella sijaitseva kirkko rakennettiin vuonna 1430 Birgitta Birgenintyttären antamien piirrosten ja ohjeiden mukaan. Kirkko toimii edelleen seurakunnan kirkkona.
Luostari veti puoleensa oppineita ja pyhiinvaeltajia. Vadstena oli 1400- ja 1500-luvuilla Ruotsin merkittävin kulttuurikeskus, jossa toimi muun muassa pohjoismaiden suurin kirjasto.1500-luvulla katolilaisessa Ruotsissa uskonnon asemaa haluttiin vahvistaa ja lisätä. Ruotsi-Suomen silloiset herttuaJuhana ja herttuatar Katariina Jagellonica vierailivat usein Vadstenassa. Katariina Jagellonica tuki myös luostarin toimintaa. Luostari suljettiin 1500-luvun lopulla uskonpuhdistuksen myötä.
Alkuperäinen luostari seisoo yhä entisellä paikallaan.
Luostari ehti toimia yli kaksisataa vuotta, kunnes se suljettiin uskonpuhdistuksen jälkimainingeissa 1500-luvun lopulla. Sittemmin luostarirakennus toimi sotilassairaalana ja mielisairaalana, kunnes se päätyi museoksi viitisenkymmentä vuotta sitten.

http://www.ravintolaharald.fi/
http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti