Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

torstai 3. toukokuuta 2012

Sandels Karhunkaatajan reseptejä Sawosta



Hyvvee päevee nuamakirjalaeset! Voesin kaet tässä het kättelyssä esitellä hieman ihteeni, elikkäs minnuu on haakuttu Sandels Karhunkuatajaks a.k.a. Santeri Natunen. Kuutisen vuotta oon asustellu tiällä Sawon syvämmessä, ihanassa kalakukkokaapunnissa, elikkäs Kuopijossa. Sitä ennen oon majjaillu Etelä-Sawon korpikylässä. Viikinkikyllään astelin sissään parisen vuotta sitten ja vuuvven verran oon nyt ollunna ylimpänä keittäjänä. Apunani minulla on taetava, ahkera ja nuorekas muonitusjoukkijo ja lupsakkaalla meiningillä keittelemme asijakkaille mitä maittavimmat keitokset. Vaappaa-aekana tulloo käytyvä repimässä rautoo ja lenkkeilemässä. Syksyisin tykkeen käyvvä koiran kanssa metällä..on ehken parasta vastapaenoo työnteolle, kun utusena syysuamuna istuskelloo kannon nokassa juoden kuksasta kahvija. Siinä kahtelloo auringonnousuva ja metässä juoksevoo koiroo, ee paljoo oo ressiä mistään! Mie nyt tässä teille tarjoon tämmösen herkkureseptin, joka kääpi niin arkeen kuin vähän hienompaakin tillaisuuteen. Restentin linnan juhla tasolle tämä ei ihan yllä, mut eipähän tuon tarkotus ookkaan.

 Reseptin yritin kirjottoo niin sanotulla kirjakielellä, jotta muutkin sais näistä minun höpätyksistä jottain selevee. Kokkeilkeehan ihmeessä ja naattikee! 

Porsaan kassleria noin 1 kg porsaan kassleria (porsaan niskaa) rypsiöljyä tai voita 2-3 rkl dijonsinappia 1 sipuli 3 valkosipulin kynttä tuoretta timjamia ja rosmariinia merisuolaa oliiviöljyä Nosta liha huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi. Sekoita kuorittu ja hienonnettu valkosipuli ja sipuli, hienonnettu timjami ja rosmariini, dijonsinappi ja loraus oliiviöljyä keskenään ja hiero lihan pintaan. Laita rypsiöljyä tai voita pannuun ja ota joka puolelle lihaa hyvä väri kuumalla pannulla. Nosta liha uunipataan unohtamatta paistolientä, lisää hieman vettä padan pohjalle.
 Paista lihaa 130-asteessa 2-3 tuntia, muista valella paistia muutamaan otteeseen paistoliemellä kypsennyksen aikana. Liha on valmista, kun se irtoaa haarukalla repimällä. Anna paistin jäähtyä ennen 10-15 min esillelaittoa. 


Savustettuja lohkoperunoita 4 isoa perunaa (Rosamunda tai vastaava lajike) Aloita uuniperunoiden valmistaminen pesemällä perunat huolella. Laita perunat uunivuokaan ja paista 225 asteessa ensin 30 min. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja paista, kunnes perunat ovat kypsiä, perunan koosta riippuen 30 - 60 min. Jäähdytä perunat. Leikkaa perunat neljään osaan, jolloin saat isoja ”veneen” mallisia lohkoperunoita. 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuria ¼ dl rypsiöljyä 
Mausta lohkot ja pyörittele öljyssä. Perunat voi savustaa joko savustuspöntössä, jos sellainen kotoa löytyy tai sitten valmistaa ne uunissa tai grillissä savustuspussissa. 

Lämminsavustuksessa savustuspöntön pohjalle laitetaan muutama kourallinen leppähaketta ja pari palaa sokeria. Sokeri antaa savustettavalle tuotteelle väriä. Pönttö suljetaan kannella ja laitetaan hiillokselle, kaasuliedelle tai grilliin kuumenemaan. Kun savua alkaa muodostua, asetetaan ritilän päällä olevat perunat pönttöön, kansi suljetaan ja perunat savustetaan. Savustusta käytetään vain tuotteen maustamiseen ja silloin savustusaika on vain muutamia minuutteja. 

Perunat voi valmistaa myös tavallisista keitetyistä perunoista. Keittämisen jälkeen perunat tulee jäähdyttää ja pilkkoa ne lohkoiksi. Tämä jälkeen maustaa edellä mainitulla tavalla ja siirtää perunat savustuspussiin. Kypsennys joko grillissä tai uunissa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

 Konjakki-kermakastike 1 rkl fariinisokeria 4 dl kuohukermaa tai ruokakermaa ½ dl konjakkia 2 rkl viherpippureita murskattuna 1–2 tl karkeaa dijon sinappia (suolaa) Lisää kaikki aineet kattilaan ja anna kastikkeen kiehua kokoon. Tarkista maku. Jos ei satu konjakkia kaapista löytymään, voi muokata ohjeesta pippuri-kermakastikkeen lisäämällä hieman enemmän pippuria ja useampaa pippurilajiketta mieltymyksen mukaan. 

Uunissa paahdettua punajuurta, omenaa ja sipulia 4 keskikokoista punajuurta 4 omenaa 2 sipulia oliiviöljyä suolaa mustapippuria valkoviinietikkaa 1-2 rkl fariinisokeria Kuori ja pilko punajuuret ja sipulit lohkoiksi. Poista omenoista siemenkodat. Pilko omenat myös lohkoiksi. Laita punajuuret ja sipulit uunivuokaan, ripottele päälle fariinisokeri jauha myllystä suolaa ja mustapippuria ja kaada päälle hieman oliiviöljyä ja viinietikkaa. Laita uuniin 175-asteeseen n. 20 minuutiksi. Ota vuoka uunista ja lisää joukkoon omenalohkot. Sekoita. Anna olla paistoksen uunissa vielä toiset 20 minuuttia. Pidätämme oikeudet muutoksiin 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti