Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

perjantai 18. lokakuuta 2013

Hullu Jussin kasvispakina




Jokaiselle on varmasti jäänyt jotain kammoja kasviksia kohtaan, klassinen esimerkki lienee koulussa tarjoillut kirveellä pienityt sipulin palat joita nautiskeltiin metodilla Syöt tai itket ja syöt. Sitä paitsi ei raavas mies millään heinillä elä, tämä on todistettu ainakin ammoin Enso Gutzeitin työmaaruokalassa. On varmasti niinkin mutta kasviksista saa hyvää ja vatsan täyttävää ruokaa suhteellisen pienellä vaivalla, jos et usko niin kokeile tätä.
 
Tarkoituksena on tehdä paahdetuilla kasviksilla ja kahdella kastikkeella höystetty leipä johon laitetaan hieman vuohenjuustosalaattia kyytipojaksi. Tähän voi käyttää hyvin pitkälle kaapista löytyviä kamoja ja variaatioita on yhtä monta kuin tekijääkin, epäonnistumisen pelko voidaan unohtaa saman tien.
Aloitetaan paahdetuista kasviksista. Ota paprikaa, kesäkurpitsaa, kukkakaalia ja punasipulia. Leikkaa pestyt kasvikset reilun kokoisiksi lohkoiksi ja laita ne sopivaan uunivuokaan. Lisää kasvisten päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria sekoittaen hyvin. Uuninlämpönä n. 225 on aika passeli. Laita vuoka uuniin ja anna kasvisten paahtua kunnolla n. 25-30 min. niin että ne pehmenevät ja ottavat kunnolla väriä. Näitä voi sekoittaa kerran pari paistamisen aikana.
Välityönä paahdetaan pinjansiemeniä ja tähän ei tarvita muuta kuin kuuma paistinpannu. Kaada pinjansiemenet pannulle ja sekoita niitä koko ajan lastalla tai wokkaustyyliin ”heittelemällä”. Pinjansiemen ottaa aika nopeasti värin ja oikeastaan ainoa virhe mitä tässä voi tapahtua on jättää pannu ilman vahtimista liian pitkäksi aikaa. Keittäjän paras kaveri on palovaroitin josta voi ottaa patterin pois tämän operaation ajaksi, tulee vähemmän juoksemista ja kakofoniaa jos pannusta tulee hieman käryä. Kannattaa varata myös valmis astia paahdetuille siemenille, jos tätä alkaa etsimään nyt on peli jo hävitty. Siemenet saa jäähtyä pikku hiljaa pöydän kulmalla annoksen viimeistelyä varten. Paahdettu pinja säilyy aika mukavasti eli näitä voi tehdä myös hieman isomman satsin kerralla.
Seuraavaksi otetaan pari kourallista kirsikkatomaatteja jotka puolitetaan, tähän sopii kaikki mahdolliset tomaattilajit kokoon ja näköön riippumatta. Laita puolitetut tomaatit kattilaan johon lisäät hieman oliiviöljyä. Kuullota tomaatteja niin että rakenne alkaa kunnolla rikkoutua. Lisää tämän jälkeen loraus happoa (balsamico/punaviini/valkoviini), suolaa ja pippuria. Jos haluat maustaa kastiketta vahvemmin erilaiset chilit, murskattu valkosipuli ja esim. tuore timjami sopii mainiosti. Lisää tarvittaessa hieman vettä niin että tomaatit peittyy ja anna kastikepohjan kiehua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.
Tässä välissä voit misailla salaattiaineet valmiiksi, tässä esimerkissä on käytetty jääsalaattia, tomaatteja, kurkkua ja oliiveja. Kuten jo alussa todettiin kaikki käy mitä kaapista löytyy ja hyvälle maistuu. Samalla voit valmistaa myös jugurttikastikkeen. Ruoanvalmistusjugurttiin voi lisätä myöskin aivan mitä itse haluaa, hyväksi havaittu combo syntyy puna- ja valkosipulista, hunajasta ja oliiöljystä. Perusmaut saa nostettua lisäämällä suolaa ja sokeria suutuntuman mukaan. Kastike saa vetäytyä jääkaapissa maustamisen jälkeen.     









Sit se tomaattikastike. Nyt tarvitaan tiheä siivilä ja toinen kattila johon valmis kastike valutetaan. Kippaa kastikepohja siivilään ja paseeraa kastike toiseen kattilaan lusikalla tai kauhalla pyöritellen. Kannattaa huomioida että kastikkeen sakein osa jää yleensä siivilän alapuolelle ja se kannattaa kaapia mukaan lusikkaa tai nuolijaa apuna käyttäen. Vatkaa kastike tasaiseksi, tässä vaiheessa yleensä huomaa onko se sopivan paksuista.
Loppusuora lähestyy, nyt viimeistellään kastikkeen rakenne ja maku. Jos kastike tuntuu liian paksulta voit ohentaa sitä pienellä vesimäärällä, myös viiniä voi käyttää mutta varoen ettei happoisuus peitä kaikkia makuja. Jos taas kastike on liian löysää saa rakenteen korjattua keittämällä kastiketta kokoon niin että se kiehuu kunnolla, näin neste pääsee haihtumaan pois. 
Maun viimeistelyyn riittää kolme peruskomponenttia; happo, sokeri ja suola. Tämä onnistuu parhaiten lisäämällä makuainetta vähän kerrallaan ja maistamalla miten maku muuttuu. Kannattaa myös huomioida miten perusmaut ja makuparit toimii; hapolla pystyy hieman korjaamaan liiallista suolaisuutta, samaten sokeri peittää karvautta jota voi tulla jos tomaatti pääsee kuullotusvaiheessa paahtumaan. Jos haluaa kruunata kastikkeen aivan loppuun sekaan voi ennen tarjoamista lisätä hakattua basilikaa. Tämä ei vaan kestä enempää keittämistä koska yrtin väri muuttuu äkkiä ruskeaksi.
Sitten annoksen kokoamiseen. Salaatin voi koota lautaselle jo hieman etukäteen, kastikkeeksi riittää ripaus oliiviöljyä (sprayt on tässä oikein näppäriä) ja sitruunanmehua, balsamico sopii myöskin. Tämän jälkeen otetaan hyvän kokoinen siivu vaaleaa leipää (esim. ciabatta) joka lämmitetään pannulla tai uunissa, leivänpaahdin käy myöskin. Samalla kannattaa laittaa pannu lämpiämään vuohenjuuston paistamista varten. 
Paahdettu leipä laitetaan lautaselle ja sen päälle kunnon kerros lämmintä tomaattikastiketta. Seuraavaksi leivän päälle laitetaan kunnon keko kasviksia. Vuohenjuustot paistetaan kunnolla lämpimällä pannulla pienessä öljytilkassa niin että saadaan aikaan nätti paistopinta. Paistettu juusto nostetaan salaatin päälle.
Kasvisten päälle laitetaan reilu kerros jugurttia ja annos koristellaan balsamicosiirapilla. Jos tätä ei satu olemaan myös hunaja toimii juuston kanssa erinomaisesti. Annos viimeistellään koristelemalla se paahdetuilla pinjansiemenillä ja sitten vaan äkkiä pöytään jossa nälkäiset suut jo odottaa.
Ruokajuomaksi sopii kaikki piimästä pontikkaan, minä kallistuisin ehkä punaviiniin tämän kanssa.
Jos edelleenkin epäilyttää kannattaa muistaa se vanha totuus että pekonilla ja parmesanilla pystyy korjaamaan aika paljon, joskus tekemään jopa ihmeitä…
 

Syysterveisin Hullu Jussi
Pidätämme oikeudet muutoksiin.
http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald 
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/ 
http://www.ravintolaharald.fi/


 — paikassa Viikinkiravintola Harald.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti