Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

perjantai 18. lokakuuta 2013

Syksyisiä hämmennyksiä tois puolt jokkee




Syksyinen tervehdys Turusta. Olen Eerik Kulkija, Rainenakin tunnettu viikinkikylien ulkopuolella. Viikinkien joukkoon tulin noin 10 vuotta sitten. Kuten nimenikin kertoo, kuljen Turusta käsin ympäri maakuntaa viikinkien asioilla ja tietysti vierailen kylissämme ympäri Suomea. Tärkeimpiä tehtäviäni viikinkikylissä on hankkia kylämme ahkeralle väelle parhaat mahdolliset raaka-aineet ja työvälineet, jotta he hyvin pystyisivät vieraitamme kestitsemään. Kyökinväen kanssa kehittelemme uusia ruokalajeja vieraidemme nautittaviksi ja juomanlaskijoiden kanssa ideoimme vieraillemme kurkunkostuketta. Liikun myös Viikinkinä täällä some maailmassa.

Lisäksi etsin uusia satamapaikkoja, jonne voisimme purtemme ohjata sekä kylän perustaa. Viiden Haraldin kurkihirttä olen ollut nostamassa ja toivottavasti niitä tulee vielä monta lisää.

Kotona minulla on kaksi pikkuviikinkiä, eukko ja kaksi hurttaa. Yksi lapsonen on jo maailmalle karannut oppia hakemaan. Kun viikinkikylästä joutoaikaa jää, hyppään kaksipyöräisen sarviin. Turun saaristo on hurmannut minut kauneudellaan ja harrastus mahdollisuuksillaan, mutta hyvänä kakkosena tulee Sawonmaan Vehmersalmi, jossa tulee myös aikaa vietettyä. Olen myös intohimoinen ruuan laittaja, kotona savustellaan, grillataan, loimutetaan, laitetaan ruokaa leivinuunilla, bbq-grillillä, leivotaan ja kokeillaan kaikkea mahdollisia herkkuja ja kestitään vieraita. Onpa tuolta kotikeittiöstä reseptejä Haraldinkin vieraiden maisteltavaksi päässyt.

Syksy onkin mukavaa aikaa ruuanlaittajille. Metsästä saa marjoja ja sieniä, myös juurekset ja kaalit ovat parhaimmillaan. Kalakin alkaa käydä pyydykseen kun vesi alkaa pikkuhiljaa jäähtymään. Valmistinpa päivänä eräänä graavattua ja savustettua lohirullaa ja ajattelin jakaa reseptin teidän kanssanne. Rulla on hieman työläämpi verrattuna tavallisen lohifileen savustamiseen, mutta palkitsee kyllä mehukkuudellaan ja pehmeydellään.
     
Savustettu lohirulla
1 kg lohta
2 cl akvaviittiä
1-1½ rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
½ rkl rouhittua valkopippuria

Poista lohifileestä piikit ja evät. Leikkaa lohifileen pinta tasaiseksi ja Fileoi file irti nahastaan. Leikkaa file suorakaiteen malliseksi. Ylijäävistä lohipaloista saa vaikkapa pyöräytettyä maukkaan lohikeiton. Penslaa lohifilee akvaviitillä molemmin puolin. Ripottele lohifileen päälle karkea suola, sokeri ja rouhittua valkopippuria molemmin puolin. Lisää tilli sille puolelle josta nahka on poistettu. Kääri lohifilee tiukaksi rullaksi kelmun avulla siten, että tilli jää rullan sisälle. Nosta viileään suolautumaan yön yli. Kun rulla on suolaantunut, nosta se pakkaseen 3-5h kunnes se on kohmeinen. Ota rullasta kelmu pois ja savusta se savustimessa kunnes sen sisälämpötila on 48 astetta. Itse käytin savustuksessa noin 2 dl kirsikkapuulastuja ja 5 palasokerin palaa. Rullan kuuluu jäädä keskeltä punaiseksi, sillä suolahan on jo kypsentänyt lohen. Jäähdytä rulla ja tarjoa punajuurimuhennoksen ja kukkakaalipyreen kera.

Punajuurimuhennos
250g raakaa punajuurta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 neilikkaa
3 rkl omenaviinietikkaa
1 dl vettä
1, 5dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Suikaloi punajuuret ohuiksi tikuiksi. Paahda sokeri paistinpannulla. Kun sokeri on ruskistunut lisää neilikat ja punajuuret. Lisää etikka, vaniljasokeri ja vesi, hauduta kunnes punajuuret alkavat pehmetä. Lisää kerma, suola ja pippuri. Anna kiehua kasaan kunnes kastike saostuu. Ota neilikat pois kastikkeesta. Samaan aikaan viereisessä kattilassa valmistuu kukkakaali pyree.

Kukkakaali pyree
500 g kukkakaalin nuppuja
vettä ja suolaa keittämiseen
100 g voita
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
muskottipähkinää

Keitä kukkakaalin nuput suolaisessa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi tarkasti pois kukkakaaleista. Soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella. Lisää voi, juusto ja muskottipähkinä. Muskottipähkinää tarvitaan vain pieni ripaus, sillä se on erittäin voimakas mauste ja sen ei pitäisi dominoida maullaan, vaan täydentää kukkakaalin makua. Annos viimeistellään nopealla ryytisinappikastilla.

Ryytisinappikasti
1 rkl karkeaa sinappia
1 rkl hienonnettua basilikaa
½ tl hunajaa
½ rkl omenaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä

Laita ainekset kulhoon ja aja tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella. Tarjoa nämä kaikki yhdessä. Maistuvia hetkiä ja nähdään Haraldin viikinkikylässä.
Syysterveisin Erik Kulkija
Pidätämme oikeudet muutoksiin.
http://www.facebook.com/pages/Viikinkiravintola-Harald/155101811167539
http://twitter.com/ViikinkiHarald 
http://viikinkiravintolaharald.blogspot.com/ 
http://www.ravintolaharald.fi/
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti