Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Sawonmaan herkkuja


  

 Tie sitten taekina. Mittoo issoon astiaan litran verran vettä, ropsauta par ruokalusikallista suoloo ja puolisen desiä öljyä. Sit alat lissäilemmään vehnäjauhoja ja ruisjauhoja vuoronperrään. Yhteensä vajjoo par litroo vehnästä ja kuutisen desiä ruista. Jauhojen miärät on noen mittoja, niät kyllä, kun taekina alakaa olla sopivan napakkoo ja kimmosoo. Se irtoo mukavasti astiasta, kun alustat taekinan hyvin käsillläs.Lihapuolelta suosin ite possun suolattua lapalihhoo, joka käypi täytteeseen vallan mainiosti. Ota maholliset luut poekkeen ja leikkoo liha siivuiks. Ite käytin lihhoo reilun kilon verran. Elä leikkoo kaikkee rasvoo lihasta poekkeen, sillä se antaa kukolle hyvvee makua. 
  
  Sit alat kaulihtemmaan taekinoo isoks levyks jauhotetulla pöyvällä, noen sentin paksuseks. Nosta taekinalevy uunipellin ja leivinpaperin piälle. Sit kassoo kerroksittaen lanttusiivuja, lihoja ja ruakoo puuroriisiä. Riisiä käytin yhteensä suunnilleen parin desin verran. Heitä joka välliin pikkusen suoloo. Toesta edelliset vaeheet niin pitkään, kun täytteitä piisoo. Riisin sijalla voet koettoo myös muutakii ryyniä, speltti esmerkiks toemii yhtä hyvin. Kassoo täytteet keskelle , niin että laejoille jiäpi reilusti taekinoo, jotta suat myös sulettua koko kommeuven. Niin sanotussa taekinan saumoomisessa voet käyttee vettä, jotta suat käsin sulettua kukon tiiviiks. 
   
Ripottele vielä pinnalle ohut kerros ruisjauhoja. Jos näyttää että taekinoo on liikoo, voet leikata siitä osan talteen. Kukko suattaa uunissa kypsyessään ruveta halakeilemmaan kuorestaan, eli laulamaan, niin pystyt tarvittaessa tekemään paekkaushommia. 
  
  Sit tyrkkeet kukon aluks 250 asteiseen uuniin, jotta pinta ruskistuu kunnolla. Tämän jäläkeen puotat lämpötilan 200 asteeseen ja annat kypsyä parisen tuntia. Nosta kukko välillä uunista poekkeen ja ota nyrkkiis kunnon voenokare, jolla sivelet kukon pintoo. 
   
Kiäri kukko voepaperiin ja folioon tiiviiks paketiks. Perinteinen tapa on vielä kastella vanahat sanomalehet ja kiärijä viimesenä kukko paekallissanomiin. Näen kosteus säilyy sopivana loppukypsennyksen aekanakin ja kuori ei piäse kuivumaan ja liiaks kovettummaan. Kukko suapi muhia 150 asteisessa uunissa vielä kaks tai kolomekii tuntia.
   

Muutaman tunnin kypsennyksen jäläkeen voet nostoo kukon pois uunista ja kapaloida sen kun vastasyntyneen kangasliinoihin. Anna kukon vettäytyä rauhassa. Ite kidutin ihteeni ja jätin kukon muhimaan koko yöks, vaekka nukkumaan ei malttanukkaan millään ruveta. Mutta olipa se mukavoo uamulla enstöekseen kaevoo lanttukukko liinoista ja papereista esille ja alakoo naattimaan ravitsevoo uamiaista!
   

Kuten terävimmät jo varmasti älysivätkii, niin kysseinen ruoka ei oo mittään hätähousun tehtävee! Mutta suosittelen ehottomasti kokeilemaan, kun joutavoo aekoo ja kärsivällisyyttä löytyy. Takaan, että ajan ja vaevannäkö palakitaan ruhtinaallisesti!


Lupsakkata kevvään jatkoo kaekille!
Sandels Karhunkaataja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti