Viikinkiravintola Harald

Viikinkiravintola Harald
Raskaan - ja usein sotaisankin arjen vastapainoksi olivat viikingit sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Siispä ympärille kutsuttiin hyviä ystäviä sekä runsain mitoin syötävää ja juotavaa!Olipa tilaisuutesi pikkujoulut, varpajaiset, illanvietto tai mikä tahansa tilaisuus, joka antaa aihetta yhdessä kokoontumiseen, sopii Viikinkiravintola Haraldin kurkihirren alle saapua suuremmallakin venekunnalla passattavaksi. Jokainen tilaisuus rakennetaan yhdessä toiveidenne mukaisesti. Tarjolla on useita sopivia tiloja erikokoisille ryhmille. Rakennetaan yhdessä tilaisuus, joka välittää viestiänne tilaisuuden tarpeen mukaan viikinkityyliin.

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Peltolan tilan tuotteita Haraldissa

Viikinkiravintola Haraldin herkulliset jäätelöt, sorbetit ja kirnuvoi valmistetaan Peltolan Vanhalla sukutilalla. Tuotteet tehdään luonnon omista raaka-aineista, ilman säilöntäaineita. Pääraaka-aineena on Peltolan maatilan lehmien maito. Maitotuotteiden maku ja aromit tulevat oikeista marjoista, hedelmistä ja mausteista, teollisia makuaineita emme käytä. Peltolan vanha sukutila sijaitsee Rautalammin kunnassa, Vaajasalmen kylässä, Keski-Suomen ja Savon rajamailla. Peltolan Maatilaa ympäröivät puhtaat järvet ja kauniit savolaiset maalaismaisemat. Peltolan Juustolan ydinajatuksena on tuottaa tuotteita aidoista raaka-aineista luontoa kunnioittaen.

Tilan nykyisen isännän kaima, torppari Matti Kärkkäinen aloitti viljelyn tilalla vuonna 1847. Maidontuotannolla ja peltoviljelyllä on Peltolassa näin ollen sukupolvien mittaiset juuret. 

Viimeisin sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1992. Tuore isäntä aloitti juustolatoiminnan jo seuraavana vuonna. Peltolaan rakennettiin oma juustolarakennus, jossa juustola toimi kotitilalta käsin aina vuoteen 2000, jolloin toiminta siirrettiin jäätelö- ja sorbettivalmistuksen laajenemisen myötä Suonenjoen uuteen Futuria-yrityspuistoon.

Tilan tuotantoa kehitetään isäntäparin arvomaailman mukaisesti. Irma ja Matti arvostavat kestäviä ja ympäristöystävällisiä tuotantotapoja sekä kunnioittavat paikallista ruokakulttuuria.

Luomuviljelyyn Peltolan tilalla siirryttiin vuonna 1994. Tilan navetta sai uuden lisäsiiven vuonna 2007.

Peltolan mailla asuu rinnan kolme sukupolvea. Päärakennusta asuttaa tilan isäntä perheineen ja vanhemman isäntäväen koti on rakennettu tilan lähelle.


Kesäinen kirnuvoi on kuin kultaa
Perinteisen kirnuvoin valmistus alkaa siitä, 
että lämpökäsitelty ja jäähdytetty kerma lämmitetään sopivaksi hapatteen lisäystä varten. 
Samoin kuin juuston valmistuksessa, seurataan tarkasti hapatteiden toimintaa ja annetaan ajan tehdä tehtävänsä. Seuraavana aamuna kerma on valmista kirnuttavaksi. ”Tarkkoja aikoja ja määreitä on mahdoton asettaa eri 
työvaiheille. Kirnuvoin valmistuksen salat on tiettyjen perusasioiden omaksumisen jälkeen vain opittava käytännön ja kokemuksen kautta.
Varsinaisen kirnuamisen jälkeen kirnumaito lasketaan pois, voirakeille lisätään suola ja 
jatketaan vaivaamista kunnes lopputulos miellyttää ja voidaan aloittaa pakkaaminen. Ennen Haraldiin lähettämistä voin annetaan vielä kiteytyä pakkauksissaan vuorokauden verran.”Voin lopulliseen laatuun vaikuttaa moni 
asia. Kesällä lehmien ollessa laitumella saadaan pehmeää, kullankeltaista kesävoita ja talvella puolestaan vaaleampaa ja jämäkämpää talvivoita. Myös kevään ja syksyn ruokinnan 
murroskaudet vaikuttavat voin makuun ja rakenteeseen. 

Tervetuloa maistamaan Peltolan isännän ja emännän herkkuja Viikinkiravintola Haraldiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti